Muffins from a microwave
PL | EN
[PL]
Muffinki z mikrofali
Proste i szybkie. Maksymalny czas przygotowania to 10 minut. Ale można i szybciej jak się zna już przepis na pamięć. Świetnie nadają się jako przekąska typu 'zjadłbym coś na już', jako deser do popołudniowej kawy a także na wizytę gości, w tym gości niespodziewanych.
Po pewnych modyfikacjach przepisu znalazłam mieszankę, która zawsze wychodzi. Dla urozmaicenia spróbowałam też zrobić bez kakao, ale za to z wanilią i rodzynkami. Jak się to mówi - SZTOS!
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MIKROFALI
Co nam potrzebne:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki curku (jak ktoś lubi extra słodkie może dodać 3 łyżki)
1 łyżka kakao
4 łyżki mleka (ja używam sojowego lub migdałowego, ale można zwykłe)
1 całe jajko
3 łyżki oleju (mam rzepakowy, ale można i słonecznikowy)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak to robimy:
Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do dwóch szklanek lub kubków, najlepiej o pojemności 250ml.
Szklanki lub kubki umieszczamy w mikrofali.
Mikrofalę ustawiamy na moc 800W, a czas pieczenia na 2 minuty.
Muffinki gotowe. Możemy je udekorować owocami, bitą śmietaną, pokruszoną czekoladą.
MUFFINKI WANILIOWE Z RODZYNKAMI Z MIKROFALI
Co nam potrzebne:
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki curku (jak ktoś lubi extra słodkie może dodać 3 łyżki)
szczypta startej wanilii
1 łyżka rodzynek
4 łyżki mleka (ja używam sojowego lub migdałowego, ale można zwykłe)
1 całe jajko
3 łyżki oleju (mam rzepakowy, ale można i słonecznikowy)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak to robimy:
Dokładnie tak samo jak muffinki czekoladowe.
[EN]
Muffins from a microwave
So easy and quick to make. You can make them in 10 minutes or less. They are great as a snack, as an addition for an afternoon coffee, and also for guests visits, even those unexpected.
After some trials, I found the mix which works every single time. And to make more options, I tried also making muffins with no cocoa, adding instead vanilla and raisins. One word is enough - HIT!
CHOCOLATE MUFFINS FROM A MICROWAVE
What we need:
3 tablespoons white flour
3 teaspoons sugar (if you like extra sweet then add 3 tablespoons sugar)
1 tablespoon cocoa
4 tablespoons milk (I use soy or almond, but you can use a regular milk)
1 whole egg
3 tablespoons vegetable oil (like sunflower oil)
1/2 teaspoon baking powder
How we do it:
Mix all ingredients and pour into 2 glasses or mugs, best with the capacity 250 ml.
Put glasses or mugs into the microwave.
Set the microwave on 800W power and time 2 minutes.
Muffins are ready. You can decorate them with fruit, whipped cream, pieces of chocolate.
VANILLA MUFFINS WITH RAISINS FROM A MICROWAVE
What we need:
3 tablespoons white flour
3 teaspoons sugar (if you like extra sweet then add 3 tablespoons sugar)
dash of ground vanilla
1 tablespoon raisins
4 tablespoons milk (I use soy or almond, but you can use a regular milk)
1 whole egg
3 tablespoons vegetable oil (like sunflower oil)
1/2 teaspoon baking powder
How we do it:
Exactly the same like chocolate muffins.
Comments
Post a Comment