Victor's apple pie
EN | PL
EN
PL
Szarlotka Wiktora
Victor’s apple pie
I called this cake from my man’s name as he is the one who bakes it. Every time he tries to make it better and better. Below is a recipe he started with.
Ingredients:
250 g butter or oily spread
3 cups of flour
5 big eggs
1.5 kg apples
1 tablespoon of vanilla sugar
1 teaspoon of baking powder
3 tablespoons of sugar – for the dough
¼ cup of sugar – to add to whisked white eggs
Preparing:
Put butter/oily spread, flour, egg yolks, vanilla sugar, 3 tablespoons of sugar and baking powder into the bowl, next knead and rub the dough in hands. Take one cup of dough for the topping, the rest evenly spread in the baking mould, pressing to make it even.
Peel apples and grind them. Remove access of the juice. Spread apples over the dough.
Whisk egg whites and when it’s almost done, add ¼ cup of sugar, still whisking. Spread it over apples. At the top put left 1 cup of dough.
Bake the apple pie for 45 minutes in 180 degree.
PL
Szarlotka Wiktora
Nazwałam szarlotkę od imienia mojego mężczyzny, bo to on ją piecze. Za każdym razem stara się udoskonalić przepis. Poniżej jest przepis od którego zaczął.
Składniki:
250 g margaryny lub masła (W. zawsze używa magaryny)
3 szklanki mąki
5 dużych jajek
1,5 kg jabłek (najlepiej kwaskowych jak szara reneta)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru - do ciasta
¼ szklanki cukru - do piany z białek
Przygotowanie:
Margarynę/masło, mąkę, żółtka z jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki curku i proszek do pieczenia zagniatamy i rozcieramy w dłoniach jak ciasto na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, resztę ciasta przesypujemy na blachę, rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko odciskamy. Przekładamy na wylepioną ciastem blaszkę.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy odłożoną kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Comments
Post a Comment