Polish Pound Cake




EN | PL



EN

Polish Pound Cake

This cake is a traditional cake baked during Easter time in Poland. I like it but never did it myself. So this was my first time and it was full success. Cake was exactly how it should be (a big part in it played my new oven from Electrolux, but I will make a full blog post about the oven later when I try more features in it).

Here are the ingredients for Polish pound cake:

150g butter (or if you are like me and have a lactose allergy – could be oily spread)
200g potato flour
100g white flour
3 eggs
150g sugar
Vanilla sugar – 2 teaspoons
1.5 teaspoons baking powder
Lemon peel from 1 lemon
Butter or coconut oil for greasing

1.       Separate the egg yolks and whites. Whisk the egg whites.
2.       In a separate bowl whisk the butter (or spread) adding slowly sugar.
3.       Add rest of ingredients to butter/spread with sugar (apart from egg whites) and mix well.
4.       Add whisked egg whites and mix well again.
5.       Put the batter into the cake mould, greased with butter or coconut oil, and bake in the oven for about an hour at 160 degree.

Bon Appétit!




PL

Babka piaskowa

Pomimo, że to jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych, nigdy jakoś nie próbowałam go zrobić. W tym roku jednak uznałam, że już czas najwyższy. I pomimo, że piekłam babkę pierwszy raz (od razu dwie!), wyszła znakomicie. Dużą rolę w pieczeniu odegrał mój nowy piekarnik z Electroluxa (ale o piekarniku zrobię osobny wpis, gdy poużywam go trochę i wypróbuje więcej jego funkcji).

Składniki na babkę piaskową (jedną):

150g masła (albo margaryny, jeśli tak jak ja macie uczulenie na laktozę)
200g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
3 jajka
150g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki curku
Skórka otarta z jednej cytryny
Tłuszcz do wysmarowanie formy do babki (ja używam zawsze oleju kokosowego)

1.       Oddzielić białka i żółtka. Ubić białka na szywną pianę.
2.       W osobnej misce zmiksować masło/margarynę na puszystą masę i stopniowo dodawać cukier
3.       Dodać resztę składników (z wyjątkiem ubitych białek) i dobrze wymieszać.
4.       Dodać ubite białka i znów dobrze wymieszać.
5.       Przełożyc ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piec około godziny w temparaturze 160 stopni.

Smacznego!


























 One of the cake I took for the Easter family meeting. / Jedną babkę zabrałam na rodzinne, świąteczne spotkanie.






Comments