Polish Pound Cake
EN | PL
EN
Polish Pound Cake
This cake is a traditional cake baked during Easter time in
Poland. I like it but never did it myself. So this was my first time and it was
full success. Cake was exactly how it should be (a big part in it played my new
oven from Electrolux, but I will make a full blog post about the oven later
when I try more features in it).
Here are the ingredients for Polish
pound cake:
150g butter (or if you are like me and have a lactose
allergy – could be oily spread)
200g potato flour
100g white flour
3 eggs
150g sugar
Vanilla sugar – 2 teaspoons
1.5 teaspoons baking powder
Lemon peel from 1 lemon
Butter or coconut oil for greasing
1.
Separate the egg yolks and whites. Whisk the egg
whites.
2.
In a separate bowl whisk the butter (or spread)
adding slowly sugar.
3.
Add rest of ingredients to butter/spread with
sugar (apart from egg whites) and mix well.
4.
Add whisked egg whites and mix well again.
5.
Put the batter into the cake mould, greased with
butter or coconut oil, and bake in the oven for about an hour at 160 degree.
Bon Appétit!
PL
Babka piaskowa
Pomimo, że to jedno
z tradycyjnych ciast wielkanocnych, nigdy jakoś nie próbowałam go zrobić. W tym
roku jednak uznałam, że już czas najwyższy. I pomimo, że piekłam babkę pierwszy
raz (od razu dwie!), wyszła znakomicie. Dużą rolę w pieczeniu odegrał mój nowy
piekarnik z Electroluxa (ale o piekarniku zrobię osobny wpis, gdy poużywam go
trochę i wypróbuje więcej jego funkcji).
Składniki na
babkę piaskową (jedną):
150g masła (albo
margaryny, jeśli tak jak ja macie uczulenie na laktozę)
200g mąki
ziemniaczanej
100g mąki
pszennej
3 jajka
150g cukru
Opakowanie cukru
waniliowego
1,5 łyżeczki
curku
Skórka otarta z jednej
cytryny
Tłuszcz do
wysmarowanie formy do babki (ja używam zawsze oleju kokosowego)
1.
Oddzielić
białka i żółtka. Ubić białka na szywną pianę.
2.
W
osobnej misce zmiksować masło/margarynę na puszystą masę i stopniowo dodawać
cukier
3.
Dodać
resztę składników (z wyjątkiem ubitych białek) i dobrze wymieszać.
4.
Dodać
ubite białka i znów dobrze wymieszać.
5.
Przełożyc
ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piec około godziny w temparaturze 160
stopni.
Smacznego!
One of the cake I took for the
Easter family meeting. / Jedną babkę zabrałam na rodzinne, świąteczne spotkanie.
Comments
Post a Comment