Waffles magic
EN | PL
Waffles magic
This is not a magic formula, but it works for me every time.
The waffle batter does not stick to the waffle iron, and there is no need to grease
it.
Ingredients:
2 cups of all-purpose flour
1 teaspoon of salt
4 tablespoons of baking powder
2 tablespoons of sugar
2 eggs
1 ½ cups of milk
1/3 cup of butter, melted
For the aroma vanilla extract (or, and this is my favorite
– arrack flavor)
- I put all ingredients in a large bowl and mix using the food processor.
- Next I ladle the batter
into a preheated waffle maker. I cook waffles until golden and crisp.
If you do not use all batter, you can keep it in the fridge
for up to 5 days. Just remember to mixed it well before next use.
Bon Appétit
XXX
Aleksandra
Gofrowa magia
Przepis, który
używam nie jest żadnym szczególnym, ale zawsze działa. Ciasto gofrowe nie
przywiera do gofrownicy, nie ma także potrzeby, aby smarować ją tłuszczem.
Składniki:
2 szklanki mąki
(pszenna albo biała orkiszowa)
1 łyżeczka soli
4 łyżki proszku
do pieczenia
2 łyżki cukru
2 jajka
1,5 szklanki
mleka
1/3 szklanki
rozpuszczonego masła
Dla aromatu można
dodać wanilię (albo, i to jest mój ulubiony sposób – aromat arakowy)
1.
Wrzucam
wszystkie składniki do sporej miski i mieszam używając miksera.
2.
Nakładam
ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piekę każdego gofra, aż jest złoto-brązowy i
chrupiący.
Jak nie zużyjecie
całego ciasta, można je przechowywać w lodówce do 5 dni. Tylko należy pamiętać
o zamieszaniu go przed ponownym użyciem.
Smacznego!
XXX
Aleksandra
Twoje gofry jak i zdjęcia wyglądają jak dzieło sztuki, brawo! :)
ReplyDeleteDziękuje bardzo!!!
Delete